2020-11-01
İleri Girişimcilik Desteği Programı Nedir?
Ülkemizin küresel piyasalardaki rekabet ortamına girebilmesi, ihracat yapabilmesi, daha fazla istihdam sağlaması, uluslararası bir marka olması, yenilikçi ve teknolojik işletmelerin artırılmasına yönelik oluşturulan bir programdır.
Bilinmesi Gerekenler
İlk olarak iş fikrinize yönelik NACE kodunu tespit ederek sürece başlamanız gerekmektedir. Buradaki amaç kuracağınız olan iş KOSGEB tarafından destekleniyor mu? Önce bunu öğrenmeniz gerekmektedir.
KOSGEB tarafından desteklenen sektörleri görmek için linke tıklayınız. https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor
İkinci olarak KOSGEB girişimcilik belgenizi almış olmanız gerekmektedir. Başvuru yapacağınız alan ile ilgili bir girişim yapacağınız için geleneksel girişimcilik eğitimini ya da ileri girişimcilik eğitimini tamamlamanız gerekmektedir. Bu aşamada eğitim türünüzü doğru tespit etmek başvuru aşamaları için önem arz etmektedir, yani ileri girişimcilik desteğinden faydalanmak isteniyor ise ileri girişimcilik eğitimi almanız daha doğru olacaktır.
NACE kodunuzu tespit ettikten sonra bu kod ile girişimciliği destekleme programında, ileri girişimci faaliyet programı tablosunda yer alıp almadığı konusunda emin olmalısınız. NACE kodunuza göre eğitim tamamlanması gerekmektedir. Faaliyet konunuz ileri girişimcilik faaliyet konusunda değil ise, geleneksel girişimcilik eğitimi almanız yeterli olacaktır.
Eğitimlere Nasıl Başvuru Yaparım
KOSGEB’ e ya da başka bir kuruma gitmenize gerek kalmadan, Girişimcilik eğitimlerine e-devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Daha önce girişimcilik belgesi alındı ise tekrar başvuru yapabilirsiniz.
Eğitimler Ücretli Mi?
Eğitimler herkesi katılımına açık ve ücretsizdir. Ayrıca eğitimler online platformlarda gerçekleştiği için zaman kısıtlaması olmaksızın günün her hangi bir diliminde katılabilirsiniz.
Önemli Bilgi!
İlgili eğitimleri tamamlamadan işletme kurmanız durumunda yeni girişimci programına başvuru yapamazsınız. KOSGEB’in destek programı tarafından desteklenmeyen alanlarda işletme açarsanız, desteklerden faydalanamazsınız ama eğitimi almanız elbette sizin kişisel ve kurumsal gelişiminizi için faydalı olacaktır.
İşletme Kurulumunda ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İşletmenizin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı sermaye şirketi ya da gerçek kişi olması gerekmektedir. Adi ortaklıklar Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı olmadığı için KOSGEB tarafından desteklenmemektedir. Eğitimi tamamlayıp şirketi kurduktan sonra kurucu ortak payınızın en az P olması gerekmektedir ve İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekmektedir. Program süresince de en az bu P’lik oranını koruması gerekmektedir. Farklı bir önemli konu ise bu destek programı boyunca kişi işinin başında olması, başka bir işletmede çalışmıyor olması SGK kaydının olmaması gerekmektedir.
KOBİMATİK ile Ne Yapabilirim?
İş fikrinizin yapılabilir olup olmadığını ölçebilir, fizibilite raporunuzu alabilir ya da KOSGEB iş modelinizi oluşturabilirsiniz. KOSGEB iş modelinizin sözel kısımlarını siz doldurduktan sonra, gerekli mevduat ve finans işlemlerini yazılım sistemimizde yapar son olarak çıkacak raporu KOSGEB sistemine yükleyerek zamandan ve nakitten kazanabilirsiniz.